Niedobory białka S lub C – jak sobie z nimi radzić?
Białko odgrywa ważną rolę w organizmie każdego człowieka. Stanowi budulec zębów, kości, skóry, ale jest też niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego. Niedobór białka może powodować negatywne skutki zdrowotne, w tym problemy z prawidłowym procesem krzepnięcia krwi. Podpowiadamy, jak sobie radzić w przypadku, kiedy w organizmie zabraknie białka S lub C.
Czym jest białko S i C?
Białko S to białko osocza uzależnione od występowania witaminy K w organizmie. Produkowane jest głównie w wątrobie. W osoczu występuje w dwóch formach – związanej niekonwencjonalnie z białkiem wiążącym oraz w formie wolnej, niezwiązanej. Wolne białko S spełnia ważną funkcję zakrzepową. Odpowiada za hamowanie procesu krzepnięcia krwi. Dziedziczne lub nabyte niedobory tego białka wpływają na zwiększone ryzyko zatorowości żylnej. Białko C, podobnie jak białko S występuje we krwi i odpowiada za hamowanie procesu krzepnięcia krwi. Wytwarzane jest w wątrobie przy udziale witaminy K. Jego niedobór może prowadzić do zakrzepicy.
Badania diagnostyczne białka
Białka S i C są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W celu określenia ich obecności, szczególnie u osób po leczeniu nowotworowym, noworodków, czy u pacjentów z podejrzeniem trombofilii z powodu dziedziczenia, wykonuje się badania diagnostyczne. Dzięki nim możliwa jest ocena aktywności wolnego białka S. Oznaczenie aktywności białka C stosuje się w diagnostyce nadkrzepliwości, co pozwala określić przyczyny wystąpienia dolegliwości.
Leczenie niedoborów białka C i S
Na podstawie badań diagnostycznych można określić stopień niedoboru białka S oraz C w organizmie, oraz występowanie nadmiernej krzepliwości krwi. Powstawanie skrzepów krwi może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Dlatego w przypadku stwierdzenia niedoboru białak S lub C zaleca się wdrożenie leczenia polegającego na podawaniu zastrzyków, lub doustnych tabletek. Ich dawkowanie określa lekarz podczas wizyty kontrolnej.