Za co w organizmie odpowiadają immunoglobuliny?

lekarz przy mikroskopie

Immunoglobuliny w wielkim skrócie to rodzaj białka, którego oznaczenie ilości pozwala odpowiedzieć na pytanie dotyczące odpowiedzi odpornościowej organizmu na dane zagrożenie w postaci np. pojawiających się w ustroju alergenów. Kiedy zaleca się wykonanie badania immunoglobuliny?

 

Jaką rolę pełnią przeciwciała w organizmie?

Immunoglobuliny występują w organizmie w 5 klasach: G, A, M, E i D. Produkowane są przez aktywne postacie limfocytów B – plazmocyty, w odpowiedzi na dany antygen, czyli czynnik chorobotwórczy pobudzający układ odpornościowy – w plazmocytach ściany jelit i oskrzeli. To jedno z podstawowych oznaczeń wykonywanych przy alergiach pokarmowych. Pełnią one niezwykle ważną rolę w organizmie. Ich zadaniem jest przede wszystkim wzmacniać odporność, ponieważ mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a dodatkowo mogą zostać użyte do rozpoznania wspomnianych antygenów.

Wyróżnia się dwa rodzaje cząsteczek immunoglobuliny: IgA1 – monomery – 95%, łącząc się, mogą tworzyć większe cząsteczki, oraz IgA2 – dimeryczne, produkowane są na powierzchni błony śluzowej, dobrze pełnią funkcję obronną. Wspomniane klasy przeciwciał oznaczone są analogicznie: IgA, IgE, IgM, IgG oraz IgD.

 

Dlaczego wykonuje się badanie przeciwciał?

Badanie Ig ma na celu pomóc zdiagnozować u pacjentów przyczyny zaburzeń odporności lub nadmiernych reakcji alergicznych. Ogólnie wykrywanie przeciwciał nazywa się badaniami antygenowymi, immunologicznymi lub serologicznymi. To jedno z podstawowych badań diagnostycznych zlecanych w przypadku podejrzeń występowania chorób takich jak: borelioza, anemia, odra, świnka, ale również podejrzenia nowotworów układu limfatycznego, chorób wątroby i śledziony czy też schorzeń autoimmunologicznych jak toczeń układowy, czy RZS.

Samo badanie wykonuje się z surowicy krwi pobieranej z żyły łokciowej. Ważne jest, aby przed badaniem być na czczo, ostatni posiłek powinien być spożyty minimum 8 godzin przed badaniem.